Maculaire Degeneratie

Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula of gele vlek, wat het scherpste zicht geeft. Vaak wordt macula-degeneratie ook wel “slijtage” van het netvlies genoemd. De aandoening is de meest frequente oorzaak van nieuwe gevallen van slechtziendheid boven de leeftijd van 65 jaar.

Met een oogfundus-onderzoek en/of fluorescentie angiografie kan macula-degeneratie opgespoord worden.

Symptomen

De eerste symptomen zijn een vermindering van het centrale scherptezicht terwijl de omgeving (perifeer of zijzicht) normaal blijft. Behalve een vermindering van de gezichtsscherpte kan er ook een beeldvervorming (metamorfopsie) ontstaan. Hierdoor ziet u vervormingen van rechte lijnen. Dit is vaak één van de symptomen bij de natte vorm van macula degeneratie.  Als u één van deze symptomen vaststelt, raadpleeg dan onmiddellijk een oogarts.

Vormen van maculadegeneratie

Er bestaan verschillende vormen van leeftijdsgebonden macula degeneratie. Men maakt een onderscheid tussen de droge vorm van leeftijdsgebonden macula-degeneratie die het meeste voorkomt en meestal langzaam evolueert; en de exsudatieve of natte vorm die sneller evolueert en veroorzaakt wordt door nieuwvorming van bloedvaten. Als u aan de natte vorm van maculadegeneratie lijdt, dan kan een tijdige opsporing en behandeling uw zicht redden.