Cataract

In een oogopslag

Cataract of staar is een natuurlijk verouderingsproces van de ooglens: de lens “vertroebelt”. Hierdoor wordt onze waarneming wazig, kleuren worden minder duidelijk of ’s avonds met de auto rijden vormt een uitdaging. Bijna iedereen die ouder wordt zal ooit cataract krijgen, maar niet iedereen ondervindt hiervan evenveel hinder.

Snel navigeren

Vooronderzoek

Vooronderzoeken vinden plaats iedere donderdag in het Oog Centrum Kempen. 

Lenskeuze

Tijdens de cataractingreep wordt de natuurlijke lens vervangen door een implantlens. Voordat de ingreep wordt uitgevoerd zal de oogarts of de optometrist een aantal metingen doen om de sterkte van de implantlens te bepalen. Afhankelijk van de metingen zijn er vaak verschillende mogelijkheden wat betreft de lenskeuze.

Monofocale lens

Dit is de standaardlens die een helder en functioneel zicht geeft. Na de operatie is altijd een bril nodig voor zowel dicht als ver zicht.

Trifocale lens

Deze lens bestaat uit een verte-, tussen- en een leesgedeelte. Dit zorgt voor een scherp zicht met beide ogen samen. Hierdoor kan u na uw operatie zonder bril verder. Deze lenzen worden op maat gemaakt.

Behandeling

Cataractbehandeling

Verloop van ingreep

De cataractoperatie verloopt doorgaans als volgt:

  • Voorbereiding: U krijgt een aantal voorbereidende druppels om de pupil wijder te maken. Daarna krijgt u in de behandelkamer verdovende druppels.

  • Ingrepen: De operatie gebeurt door een klein sneetje van +/- 2mm. Hierdoor wordt geopereerd.

    Na het maken van het sneetje, maakt de chirurg een opening in het lenskapsel.

    Er wordt een sonde in het oog gebracht die ultrasone vibraties produceert die de troebele lens in kleinere deeltjes verdeelt. Nadien worden de lensfragmenten doorheen diezelfde sonde opgezogen.

    Tenslotte wordt de nieuwe kunstlens geplaatst, de lens ontvouwt zich en zet zich vast.

  • Duur: De ingreep duurt 15 minuten. In totaal bent u ongeveer 2u in het oogcentrum of chirurgisch daghospitaal.

Nazorg

Uw oog kan een beetje gevoelig zijn de eerste dagen. U druppelt uw ogen volgens het schema dat u meekrijgt. Na de ingreep mag u lezen, op internet, tv kijken, wandelen. Gedurende de eerste week krijgt u oogbescherming terwijl u slaapt.

Het is belangrijk dat u voorkomt dat u in in uw oog wrijft of iets in uw oog krijgt. Ook oog make-up wordt gedurende de eeste weken sterk afgeraden.

Activiteiten waarbij u voorover moet buigen (poetsen, tuinieren) zijn de eerste dagen te mijden.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf rijden?

In de meeste gevallen wordt aangeraden om na de ingreep niet direct zelf te rijden. Zodra het zicht stabiel is en de oogarts toestemming geeft, kan weer begonnen worden met autorijden.

Het hervatten van werk en sportactiviteiten gebeurt meestal geleidelijk. Licht werk kan vaak al binnen enkele dagen worden hervat, maar voor intensievere activiteiten of sporten wordt meestal een hersteltijd van een paar weken aanbevolen. Overleg dit altijd met uw arts.

De ingreep zelf wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, waardoor de patiënt geen pijn ervaart tijdens de procedure. Na de operatie kunnen lichte irritaties of een vreemd gevoel in het oog voorkomen, maar dit is meestal goed te beheersen met voorgeschreven medicatie.

  • ID
  • Klever ziekenfonds
  • Betaling (Liefst met bancontact)

De praktijk is volledig rolstoeltoegangkelijk.

Onze specialisten in cataract

Dokter Pieter Raus

dr. Pieter Raus

  • Refractieve Chirurgie: behandeling van myopie, hypermetropie astigmatisme en presbyopie via ogen laseren of via implantlenzen

  • Cataract Chirurgie

  • Eindverantwoordelijke
Optometrist Karel Eerens

Karel Eerens

  • Algemene oogheelkunde
  • Refractieve ingreep