Diabetes en het oog

In een oogopslag

Bij mensen met diabetes kunnen de bloedvaatjes in het netvlies (retina) beschadigd raken, wat leidt tot diabetische retinopathie. Dit kan in een vroeg stadium weinig klachten geven, maar op termijn leiden tot verminderd zicht of zelfs blindheid.

 

Snel navigeren

Onderzoek

Voor sommige van volgende onderzoeken is het verwijden van de pupillen door middel van druppels noodzakelijk. 

  • Oogfundusonderzoek: Met behulp van een microscoop wordt het netvlies onderzocht.

  • Optical Coherence Tomography (OCT): Deze beeldvormende techniek geeft een dwarsdoorsnede van het netvlies.

  • Fluorescentie-angiografie: Na injectie van een kleurstof in de arm worden foto’s gemaakt die de bloedvaten in het netvlies beter visualiseren.

Bewustzijn vergroten

Diabetische netvliesproblemen ontwikkelen zich vaak zonder klachten in de beginfase, terwijl er dan al schade aan het netvlies ontstaat.
Door vroegtijdige screening via oogonderzoeken kunnen veranderingen opgemerkt worden nog vóór het zicht aangetast is.

Voordelen van vroege detectie:

  • Behandeling is eenvoudiger en minder ingrijpend

  • Kans op blijvende schade en blindheid daalt sterk

  • Behoud van levenskwaliteit en zelfstandigheid

Stadia & behandelingen

Voor deze aandoening zijn er meerdere behandelingen mogelijk afhankelijk van het stadium van de aandoening.

Verloop van ingreep

In dit stadium kan er nog zeer goed behandeld worden met behulp van laser om verdere achteruitgang te voorkomen. Het treedt vaak op zonder dat de patiënt klachten heeft waardoor het zo belangrijk is het netvlies preventief na te kijken. Indien de oogarts belangrijke diabetesveranderingen in het netvlies vaststelt, zal een fluo-angiografie worden uitgevoerd. Bij dit onderzoek wordt een contraststof ( fluoresceïne) via een ader in de arm ingespoten. Dan worden er foto’s gemaakt waardoor de beschadigde bloedvaten en de zones met zuurstoftekort in het netvlies worden opgespoord. Deze kunnen dan gepast behandeld worden.

Verloop van ingreep

In sommige gevallen van proliferatieve diabetische retinopathie  volstaat zelfs uitgebreide laserbehandeling niet meer om  de ziekte in te dijken en moet er operatief (een vitrectomie) worden ingegrepen door de netvlieschirurg. Toediening van anti-vasculaire endotheliale groeifactor (anti-VEGF) medicijnen rechtstreeks in het oog remmen ook de groei van abnormale bloedvaten. Dit stadium moet zoveel mogelijk vermeden worden omdat er goede behandelingen beschikbaar zijn om het verloop van de ziekte te vertragen en verdere schade te voorkomen.

Verloop van ingreep

Afhankelijk van het scherptezicht kunnen verschillende behandelingen mogelijk zijn. De behandeling van diabetisch maculair oedeem is gericht op het verminderen van de vochtophoping in de macula en het voorkomen van verdere schade.  De behandelingen gaan van strikte opvolging van het DMO in combinatie met het verbeteren van de bloedsuikerspiegels tot injecties in de oogbol wanneer het scherptezicht bedreigd is. Zo zorgt men voor  een toediening van anti-vasculaire endotheliale groeifactor (anti-VEGF) medicijnen rechtstreeks in het oog. Deze medicijnen helpen de bloedvaten te stabiliseren en de vochtophoping te verminderen. Daarnaast kan soms ook laserfotocoagulatie worden gebruikt om lekkende bloedvaten in het netvlies te behandelen. Deze procedure maakt gebruik van een gerichte laser om de beschadigde bloedvaten te verzegelen, waardoor het lekken van vocht wordt verminderd. Dit wordt echter steeds minder toegepast voor DMO.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf rijden?

Als de ogen worden ingedruppeld mag je niet zelf rijden. Het is belangrijk dat je vervoer regelt. Zodra je zicht stabiel is en de arts bevestigt dat het veilig is, mag je weer zelf rijden.

Na een onderzoek of behandeling kan je meestal de volgende dag alle werkzaamheden hervatten, mits je zicht voldoende is hersteld.

Dankzij lokale verdoving (oogdruppels) is de behandeling vrijwel pijnloos.

  • ID
  • Klever ziekenfonds
  • Betaling (Liefst met bancontact)
  • Een zonnebril kan aangenaam zijn na de ingreep

De praktijk is volledig rolstoeltoegangkelijk.

Onze specialisten in diabetische retinopathie

Dokter Petar Strumeliev

dr. Petar Strumeliev

  • Algemene oogheelkunde
  • Kinderofthalmologie
Optometrist Karel Eerens

Karel Eerens

  • Algemene oogheelkunde
  • Refractieve ingreep
Dokter Eric De Backer

dr. Eric De Backer

  • Algemene oogheelkunde
  • Medische retina & glaucoom