Glaucoom
Home » Behandelingen » Glaucoom
In een oogopslag
Het oog moet min of meer vormstabiel zijn om goed te kunnen werken. De vormstabiliteit is mogelijk dankzij een bepaalde druk in het oog. Bij een te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigd raken, hierdoor sterven zenuwvezels af en ontstaat er gezichtsvelduitval.
Snel navigeren
Diagnose
De meting van de oogdruk alleen volstaat niet voor het vaststellen van glaucoom. Een verhoogde oogdruk is namelijk niet de enige factor die tot beschadiging van de oogzenuw kan leiden. Omdat beschadiging van deze zenuw tot een ernstige achteruitgang van het gezichtsvermogen of zelfs tot blindheid kan leiden, is het voor de dianose van glaucoom bijzonder belangrijk om de oogzenuw te onderzoeken.
Dit wordt gedaan aan de hand van een gezichtsveldonderzoek en beeldvorming van de oogzenuw (OCT). Uit die onderzoeken kan de arts afleiden of de oogzenuw beschadigd is.
Een allesomvattend onderzoek door de oogarts biedt zekerheid voor een bepaalde periode. Ook als de aandoening wordt vastgesteld, moet op regelmatige tijdstippen opnieuw een onderzoek plaatsvinden.
Bewustzijn vergroten
De erfelijkheid bij chronisch openhoek glaucoom speelt vaak een grote rol. Vandaar is het absoluut wenselijk dat ook familieleden van aangetaste personen zich tijdig laten onderzoeken.
Glaucoom komt voor bij 2% van de bevolking boven de 40 jaar. Vanaf 70 jaar loopt de incidentie op tot 5%, vanaf 80 jaar tot 10%.
Behandelingen
Oogdruppels
Meestal wordt glaucoom behandeld met behulp van oogdruppels. Verschillende werkzame bestanddelen kunnen de druk in de oogbol verlagen.
Ze herstellen het slechte evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van kamerwater door de productie ervan te verminderen en/of de afvoer te verbeteren.
Laserbehandeling en operatie
Bij sommige patiënten neemt de werking van oogdruppels in de loop der jaren af, bij andere patiënten volstaan oogdruppels niet en bij nog andere is de oogzenuw al te zwaar beschadigd voor een behandeling met oogdruppels.
Deze patiënten kunnen glaucoom laten behandelen door een laserbehandeling of operatie, waarbij men kunstmatige afvoerkanaaltjes in het oog maakt om de oogdruk te verlagen, waardoor de schade beperkt blijft.
Meestal gaat men pas over tot een operatie als andere behandelingsmogelijkheden om verschillende redenen niet meer volstaan.
Veelgestelde vragen
Ik heb teveel druppels gebruikt, is dit erg?
Het oog kan slechts een beperkte hoeveelheid vocht opnemen en dat is doorgaans maximaal één druppel. Als u per ongeluk te veel druppels aanbrengt, wordt het teveel aan vocht vanzelf afgevoerd.
Ik gebruik twee verschillende soorten oogdruppels, kan ik die na elkaar aanbrengen?
Wacht 10 tot 15 minuten voor u de teweede oogdruppels aanbrengt.
Moet ik contactlenzen verwijderen voor ik oogdruppels aanbreng?
Verwijder uw contactlenzen voor u oogdruppels tegen glaucoom aanbrengt en zet uw lenzen pas na ongeveer 15 minuten opnieuw in.
Kan ik zelf rijden na een laserbehandeling?
Na een laserbehandeling kan dit niet, zorg er dus voor dat iemand u kan brengen en ophalen.
Is de praktijk rolstoeltoegankelijk?
De praktijk is volledig rolstoeltoegangkelijk.
Onze specialisten in glaucoom

dr. Petar Strumeliev
- Algemene oogheelkunde
- Kinderofthalmologie

Karel Eerens
- Algemene oogheelkunde
- Refractieve ingreep

dr. Eric De Backer
- Algemene oogheelkunde
- Medische retina & glaucoom

dr. Petar Strumeliev
Oogarts

Karel Eerens
Optometrist | specialisatie refractieve ingrepen

dr. Eric De Backer
- Algemene oogheelkunde
- Medische retina & glaucoom